Varför kronan tappar i värde mot andra valutor

Under den senaste tiden har vi sett hur kronan tappar i värde gentemot andra valutor. Då främst gentemot USD och Euro. Det har också påverkat den svenska marknaden på många sätt och vis. En krona som är lågt värderad gör att importen ökar i pris. Då svenska företag köper in produkter från företag som säljer sina varor bland annat i Euro och USD. Det har gjort att flera varor också stigit i pris. Vilket i sin tur ökar på inflationen och leder till att kronan blir ännu svagare.

För just nu befinner sig den svenska kronan i en ond cirkel som kommer att leda den till en ny lägsta nivå. I och med att priserna stiger för varor som importeras i USD och Euro kommer det att öka kostnaden för företagen och det leder till att du som konsument får betala mer. Anledningarna till att kronan tappat i värde gentemot andra valutor är många. Framförallt är det den osäkra världssituationen som påverkar. Krig, kris och pandemi har gjort att marknaden inte längre känner sig trygg med hur den svenska ekonomin ser ut. Det har minskat investeringarna på den svenska marknaden.

Sverige KronaBildkälla: 123rf.com

 

 

Färre investerar i Sverige

Det är en ond cirkel som Sverige befinner sig i. Fastighetsmarknaden är väldigt osäker i och med höjda räntor, hög inflation och färre som investerar som följd av detta. Det har gjort att den svenska kronan tappar i värde. Fastighetsmarknaden är under högt tryck och vi har för första gången på länge sett lägre priser. Att fastigheter sjunker i värde är inte något vanligt utan händer vanligtvis under ekonomiska kriser. Vilket också har gjort att investerare inte längre ser svenska kronan som en säker investering. När investeringarna uteblir leder det också till att kronan sjunker i värde då investeringarna istället hamnar i Euro och USD.

Vi kommer nog tyvärr att se hur kronan fortsätter att sjunka i värde under 2023 och 2024. Det kanske blir en förändring om något annat händer. Dock ser det inte ljust ut just nu med en hög inflation, höga elpriser och räntor som är högre än före finanskrisen under början av 2000-talet. Därför kan det vara svårt att se en förbättring inom kort. Genom att det är en ond cirkel där priserna, inflationen och räntorna arbetar tillsammans för att sänka värdet kan det vara svårt att bryta mönstret. Att förutspå när kronan kommer att bli starkare är därmed svårt.

Kommer kronan att återhämta sig?

Det finns mycket som tyder på att kronan kommer att återhämta sig. Dock kommer det att ta tid innan det blir en förbättring. Räntorna, priserna och inflationen som ständigt stiger gör att kronan tappar i värde. Därför kan det vara svårt att säga precis när återhämtningen sker.

Under 2023 kommer vi nog inte se några större förändringar. Tvärtom kommer kronan nog att försvagas ytterligare. Under 2024 kan det dock bli en starkare krona som väntar. Om räntorna, priserna och inflationen hålls i schack. För det är trots allt möjligt för kronan att bli starkare om det bara finns möjligheten till det på marknaden.

Kommentarer

Amanda — Spännande!

Det är spännande att se vad som händer och vad som kommer att påverkas av höjda räntor och annat.

Pernilla — Allt blir dyrare!

Det blir bara dyrare att leva och det är ganska skönt att känna att jag nu förstår varför. Tack för artikeln, den hjälpte mig förstå vad som har hänt.